Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κριθαρότο με θαλασσινά

Στεφανίας Ρουμπάκη Συνταγέςθαλασσινά, κριθαρότο, κριθαράκι

(photo: Στεφανία Ρουμπάκη)
(photo: Στεφανία Ρουμπάκη)

Το κριθαρότο είναι ένα φαγητό που πρέπει να το φας αμέσως μόλις ετοιμαστεί. Δεν ζεσταίνεται. Επίσης, μπορείτε να βάλετε όποια θαλασσινά σας αρέσουν.

Εντάξει, δύσκολο φαγητό δεν το λες, απαιτητικό ίσως ναι. Η αλήθεια είναι πως το κόστος του είναι κάπως τσιμπημένο λόγω των θαλασσινών αλλά μια φορά στο τόσο χαλάλι, το αντέχουμε, άλλωστε καλοκαίρι είναι.

Όσον αφορά στη διαδικασία του μαγειρέματος, πρέπει να σας πω ότι μπορεί μεν να γίνεται με κριθαράκι αλλά διαφέρει από το παραδοσιακό μαγείρεμα της λεγόμενης μανέστρας. Ο στόχος του συγκεκριμένου πιάτου είναι να βγει το κριθαράκι al dente και μελωμένο ταυτόχρονα.

Στην ουσία φτιάχνουμε κριθαράκι στην πιο μοντέρνα εκδοχή του, κάτι σαν ριζότο. Όταν μαγειρευτεί σωστά αποτελεί το τέλειο πιάτο. Φωνάξτε φίλους σας δίνω τη συνταγή του σεφ Ευστράτιου Καλαθάκη* που είναι τέλεια!

Κριθαρότο με θαλασσινά

Υλικά

  • 60 γρ. φρέσκα μύδια
  • 40 γρ. κυδώνια
  • 40 γρ. γυαλιστερές
  • 40 γρ γαρίδες Νο2
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 γρ. σκόρδο
  • 20 γρ. κρεμμύδι εσαλότ
  • 2 γρ. τσίλι
  • ½ λεμόνι
  • ½ λάιμ, ξύσμα
  • 2 γρ. λεμονοθύμαρο
  • 2 γρ. βασιλικό
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. ντοματίνια
  • 40 γρ. λευκό κρασί (αφρώδες)
  • 15 γρ. ούζο
  • 100 γρ. ζωμός θαλασσινών
  • 0,5 γρ. σαφράν
  • 30 γρ. παρμεζάνα
  • 40 γρ. φρέσκια ντομάτα
  • 20 γρ. πιπεριά Φλωρίνης
  • 100 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 2 γρ. φρέσκο κόλιανδρο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. πιπέρι

Εκτέλεση

Κατ’ αρχάς είναι πολύ σημαντικό όλα τα θαλασσινά να είναι ολόφρεσκα!

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το τσίλι και τη πιπεριά Φλωρίνης που την έχουμε κόψει σε καρέ. Μετά από λίγο ρίχνουμε όλα τα θαλασσινά, ανακατεύουμε ελαφρώς, και αφού πάρουν βράση σβήνουμε με το κρασί και το ουζάκι. Μόλις δούμε ότι ανοίγει το κέλυφος των θαλασσινών, με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη, σε ένα πιάτο.

Στη συνέχεια αφού ρίξουμε και τον ζωμό θαλασσινών, ρίχνουμε το κριθαράκι, τη ντομάτα, το ξύσμα του λάιμ και το σαφράν, και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Το κριθαράκι το θέλουμε al dente και ζουμερό. Οταν είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα τα θαλασσινά (που είχαμε βγάλει στην άκρη), τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε ελαφρώς για να γλασάρει. Στο τέλος ρίχνουμε τα κομμένα τοματίνια, το λεμόνι, το ψιλοκομμένο βασιλικό, το λεμονομάραθο και τον κόλιανδρο. Σερβίρουμε σε ανοιχτή πιατέλα και γαρνίρουμε.

*Για τον δημιουργό της συνταγής

Ο Ευστράτιος Καλαθάκης είναι διεθνής σεφ, πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας 2020. Ήταν ο complex executive chef που μαγείρεψε για τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Η μεγάλη αγάπη του για τη γαστρονομία σε συνδυασμό με την αφοσίωσή του και τη γνώση περίπλοκων μαγειρικών τεχνικών, τον έφεραν στην κορυφή. Στην καριέρα του έχει υπηρετήσει διάσημες προσωπικότητες και το βιογραφικό του κοσμούν πολλές πιστοποιήσεις και παγκόσμια βραβεία. Είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει τη γνώση, την οποία θεωρεί το ισχυρότερο εργαλείο για να πάει κανείς μπροστά, ειδικά στη μαγειρική! Για εκείνον η μαγειρική είναι πάθος και τρόπος έκφρασης.

Πιάτα του μπορείτε να δοκιμάσετε στο εστιατόριο Soleto Bar & Restaurant, στη Γλυφάδα 33-35 Λαοδίκης Γλυφάδα, Αθήνα τηλ.: +30 210 96 80 460

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Στεφανίας Ρουμπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'