Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

#menoumespiti: Φιλέτο γαλοπούλας με χουρμάδες, σος πορτοκάλι, μήλο, τσάι

Γεωργίας Παπανδρέου Μαγειρικές ιστορίεςγαλοπούλα, γαλοπούλα στον φούρνο, σος πορτοκάλι μήλο earl grey, τσάι earl grey, χουρμάδες, μήλο, #μένουμεσπίτι, καραντίνα

(photo: Γεωργία Παπανδρέου)
(photo: Γεωργία Παπανδρέου)

Μένουμε σπίτι μέρες τώρα, κι αναζητούμε τρόπους για να μαγειρέψουμε λίγο διαφορετικά, τα ίδια και τα ίδια υλικά, με ό,τι διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι μας.

Λίγο η εμπειρία, λίγο η επαγγελματική προϊστορία (τελικά δεν πήγαν χαμένα τόσο διαβάσματα, διορθώσεις κι επιμέλειες συνταγών στα περιοδικά μαγειρικής της ζωής μου), αλλά και το πάθος μου για μια καθημερινή  μαγειρική που ζητάει πάντα «κάτι» για να μην γίνει πληκτική, γέννησαν το σημερινό πιάτο.

 Μονολογώντας στην κουζίνα, «ας βάλω αυτό το υλικό να ξεφύγω από τα τετριμμένα», «αλλά γιατί αυτό κι όχι εκείνο ή μήπως το άλλο;», έφτιαξα  ένα καινούργιο πιάτο: Ένα φουρνιστό «Φιλέτο Γαλοπούλας Γεμιστό με Χουρμάδες σε Σος Πορτοκάλι, Μήλο, Τσάι Earl Grey».

Συνήθως μαγειρεύω «εορταστικά»  τη γαλοπούλα με αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κάστανα. Σήμερα όμως είχα στο σπίτι μόνο χουρμάδες, μήλα και πορτοκάλια γι’ αυτό τροποποίησα τη συνταγή μου, αλλάζοντας το «φόντο» της.

Επίσης μουλιάζω από πριν σε τσάι βουνού κι άλλων αρωματικών βοτάνων τα αποξηραμένα φρούτα για να τους δώσω βάθος και την ευκαιρία να αρωματιστούν. Αυτή τη φορά, στο ντουλάπι υπήρχε μόνο το αγαπημένο μου Earl Grey κι έτσι η επιλογή ήταν μονόδρομος.

 Τώρα που το σκέφτομαι αν είχα και γλυκό περγαμόντο (ψιλοκομμένο) θα αντικαθιστούσα με αυτό τη μαρμελάδα πορτοκάλι ενισχύοντας αυτή την αρωματική διάσταση του πιάτου. Γιατί ως γνωστόν η γαλοπούλα θέλει τα «φτιασίδια» της για να εντυπωσιάσει.

Φιλέτο Γαλοπούλας με Χουρμάδες, Σος Πορτοκάλι, Μήλο, Τσάι Earl Grey

Υλικά

  • 1200 γρ. φιλέτο γαλοπούλας
  • 6 χουρμάδες
  • 2 φακελάκια τσάι Earl Grey
  • 1 πορτοκάλι σε ροδέλες
  • 4 μήλα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα
  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.τ.γλ. πάπρικα γλυκιά,
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 4-5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό (προαιρετικά)

Για επάλειψη, 3Μ*

  • 1 κ.τ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.τ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κ.τ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι σπιτική με κομματάκια ή γλυκό κουταλιού ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το τσάι σε μπολ και μουλιάζουμε σε αυτό τους χουρμάδες. Αλατοπιπερώνουμε καλά τη γαλοπούλα, ρίχνουμε την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο και με μαχαίρι δημιουργούμε δύο «τσέπες» κατά μήκος του φιλέτου.

Αποφλοιώνουμε τους χουρμάδες και βγάζουμε το κουκούτσι τους. Γεμίζουμε τις «τσέπες» του φιλέτου με τους χουρμάδες (είναι σαν πολτός).

Τοποθετούμε σε γάστρα το φιλέτο, τις σκελίδες του σκόρδου, περιχύνουμε με το τσάι και το ελαιόλαδο. Αραδιάζουμε περιμετρικά τις ροδέλες πορτοκαλιού (χωρίς φλούδα για να μην πικρίσει η σάλτσα) και τα μήλα και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο αν το χρησιμοποιήσουμε.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 200 βαθμούς C (στις αντιστάσεις) για 90 λεπτά. (Αν είναι δυνατός ο φούρνος μας, τον χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς μετά τα 60 λεπτά).

Αναμειγνύουμε σε μπολ τη μουστάρδα, το μέλι και τη μαρμελάδα και αλείφουμε καλά την επιφάνεια του φιλέτου. Βάζουμε πάλι τη γάστρα στον φούρνο ξεσκέπαστη και ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά.

Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 10 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι και τη συμπυκνώνουμε για 10 λεπτά. Σε αυτή τη φάση αν μας αρέσει προσθέτουμε 1 σφηνάκι λευκό μοσχάτο κρασί, ενώ παράλληλα λιώνουμε μέσα το μήλο. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα της και ρύζι βρασμένο σε χυμό πορτοκαλιού.

Σημείωση

*3Μ: Μουστάρδα, Μέλι, Μαρμελάδα (κι αν πάει κάπου αλλού το μυαλό σας βγάλτε το...)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Γεωργίας Παπανδρέου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'