Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με μαρμελάδα φραμπουάζ

της Κικής Τριανταφύλλη ΣυνταγέςΧριστούγεννα, μπισκοτάκια, μπισκοτάκια με μαρμελάδα, Μύλοι Αγίου Γεωργίου, Αλεύρι Μαλακό Νο 2 Μύλοι Αγίου Γεωργίου

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Τα παραδοσιακά βουτυρένια μπισκοτάκια που φτιάχνουν στις γερμανόφωνες χώρες τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά αξιαγάπητα, αφού ο συνδυασμός αμυγδάλου και μαρμελάδας (κατά προτίμηση  κόκκινης, και μόνο ζελέ χωρίς φρούτο) είναι ακαταμάχητος.

Τα λένε και Κατεργάρηδες (Spitzbuben) ή Μάτια της Χίλντα (Hilda’s Augen) αλλά κυρίως είναι γνωστά ως μπισκοτάκια του Λιντς (Linzer Plätzchen), αφού την καταγωγή τους διεκδικεί η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας. Γίνονται λεπτά και σχετικά μαλακά, αλλά αν τα θέλετε πιο τραγανά, απλά τα ψήνετε λίγο περισσότερο.

Την πρώτη ημέρα είναι υπέροχα και τη δεύτερη ακόμα πιο νόστιμα αφού αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο τα αρώματα του βουτύρου, των αμυγδάλων και της μαρμελάδας. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε μεταλλικό κουτί με στρώσεις λαδόχαρτου ανάμεσά τους, σε θερμοκρασία δωματίου για 5-6 ημέρες. Μετά αρχίζουν να στεγνώνουν κάπως.

Αν θέλετε να τα στείλετε δώρο, τυλίξτε τα προσεκτικά ένα-ένα σε κομμάτια λαδόχαρτου, μετά όλα μαζί, και στο τέλος με αεροπλάστ (νάιλον με φουσκάλες), πριν τα βάλετε στο κουτί, για να είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν ακέραια στον προορισμό τους.

Τα έφτιαξα με αλεύρι Μαλακό Νο 2 και μαρμελάδα ζελέ φραμπουάζ χωρίς κουκούτσια. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Και έτσι για τσαχπινιά, στην κλασική γερμανική συνταγή πρόσθεσα λίγο ξύσμα λεμονιού.

Τα έφτιαξα με αλεύρι  και μαρμελάδα ζελέ φραμπουάζ χωρίς κουκούτσια. Και έτσι για τσαχπινιά, στην κλασική γερμανική συνταγή πρόσθεσα λίγο ξύσμα λεμονιού.

Παραδοσιακά μπισκοτάκια του Λιντς

[Shutterstock/Protagon Creative]
[Shutterstock/Protagon Creative]

Υλικά

(για περίπου 40 κομμάτια)

  • 400 γρ αλεύρι Μαλακό Νο 2 Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • ½ κ.τ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • 200 γρ ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μικρό βιολογικό λεμόνι, ξύσμα (προσοχή, να είναι ακέρωτο)
  • 125 γρ αμύγδαλα
  • 1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 2 ασπράδια αβγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γρ μαρμελάδα
  • επιπλέον αλεύρι και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Ρίχνω τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει για λίγο, τα σουρώνω και τα ξεφλουδίζω. Τα απλώνω σε ένα ταψάκι και τα βάζω στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να βγάλουν το άρωμά τους. (Προσοχή, μόλις μυρίσουν βγάλτε αμέσως γιατί από αυτό το σημείο και μετά καίγονται εύκολα.) Αφήστε τα αμύγδαλα να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Χτυπάω στο μούλτι τα καβουρδισμένα αμύγδαλα μαζί με λίγη ζάχαρη.

Σε ένα μπολ ρίχνω το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη, και χτυπάω το μείγμα με το μίξερ για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτω τα δύο ασπράδια, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.

Μειώνω την ένταση του μίξερ και ρίχνω σιγά – σιγά τα κοπανισμένα αμύγδαλα και το αλεύρι. Σε αυτό το σημείο το μείγμα γίνεται σαν ψίχουλα. Το αδειάζω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνω γρήγορα με τα χέρια. Προσοχή, δεν θέλει πολλή ώρα ζύμωμα, απλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη, τυλίγω με διαφανή μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για μισή με μία ώρα, μέχρι να σφίξει αλλά να μην γίνει πολύ σκληρή.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα και στρώνω δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα).

Με τον πλάστη ανοίγω τα δύο κομμάτια της ζύμης σε δύο φύλλα πάχους 3-4 χιλιοστών. Με κουπ-πατ διαμέτρου 2,5 εκ κόβω μπισκοτάκια και βάζω τα μισά στη μία λαμαρίνα.

Με κουπ-πατ ιδίου σχήματος αλλά μικρότερης διαμέτρου (αστεράκι, κυκλάκι ή άλλο σχήμα) κόβω προσεκτικά το εσωτερικό των υπόλοιπων. Τοποθετώ τα μπισκοτάκια με τις τρύπες σε άλλη λαμαρίνα.

Ψήνω χωριστά τις βάσεις και τα καπάκια με τις τρύπες, για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι άκρες τους.

Βγάζω τα μπισκοτάκια από το φούρνο και αφού κρυώσουν λίγο τα μεταφέρω σε σχάρα και αφήνω τις βάσεις να κρυώσουν εντελώς.

Οσο τα μπισκοτάκια με τις τρύπες είναι ακόμη χλιαρά τα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Σε κάθε μπισκοτάκι – βάση απλώνω λίγη μαρμελάδα (περίπου ¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού). Ακουμπάω από πάνω το ζαχαρωμένο μπισκοτάκι και πιέζω ελαφρά να κολλήσει στη μαρμελάδα.

Tips

*Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη άχνη στη ζύμη με καστανή ζάχαρη και αν θέλετε να προσθέσετε μια πρέζα σκόνη κανέλας

**Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα, να την χωρίσετε στα δύο, να τυλίξετε τα κομμάτια με διαφανή μεμβράνη και να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να αφήσετε τη ζύμη να μαλακώσει λίγο και να γίνει εύπλαστη για να μπορέσετε να ανοίξετε το φύλλο

***Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα – ζελέ της αρεσκείας σας ή και διαφορετικές για να φτιάξετε μπισκοτάκια διαφόρων χρωμάτων. Και αντί για αμύγδαλα μπορείτε να προσθέσετε κοπανισμένα φουντούκια

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'