Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Brownies με ελαιόλαδο και για γενέθλια

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίες

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τις προάλλες είχα τα γενέθλιά μου. Χάλια, σας λέω, χάλια ένιωθα μετρώντας τα χρόνια, ευτυχώς ο απολογισμός με έκανε να νιώσω καλύτερα. Κακά τα ψέματα, όταν φτάνεις  στο ορόσημο των 65 τα πράγματα δυσκολεύουν.

Κέρασα, λοιπόν, τους (διαδικτυακούς) φίλους μου, αντί για σοκολατάκια, ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, το Gracias a la vida (que me ha dado tanto), και κλείστηκα στο γραφείο μου. Δεν θα γιόρταζα φέτος, θα εγκαινίαζα μια νέα εποχή χωρίς γιορτές και πανηγύρια.

Αμ δε. Το βραδάκι πέρασε αιφνιδιαστικά και με πήρε από το γραφείο πολυαγαπημένη  φίλη: «Πάμε κάπου οι δυο μας να τα πούμε, το έχω ανάγκη», μου είπε, και όταν λέει κάτι τέτοιο η Τζίνη, ακολουθείς χωρίς δεύτερη κουβέντα.  

Φτάσαμε στο Παλιό Φάληρο, σε μια γειτονιά γεμάτη εταιρείες, παρκάραμε κοντά στο διαστημικό κτίριο της ναυτιλιακής Tsakos Shipping, που δεν είχα ξαναδεί και πολύ το θαύμασα, και προχωρήσαμε λίγο παρακάτω μέχρι το νούμερο 27 της οδού Πεντέλης, όπου με περίμενε έκπληξη πολλαπλή:

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το Fig*, ένα ολοκαίνουργιο καφέ αξιώσεων (ζήτημα είναι αν έχει ζωή 2-3 εβδομάδων) τόσο καινούργιο που δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί η ταμπέλα του. Λειτουργεί από το πρωί στις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ (με ωράριο γραφείου προς το παρόν, αφού βασικά εξυπηρετεί τους πέριξ). Αλλά εκείνη την ημέρα έμεινε μέχρι αργά ανοικτό. Ηταν κλεισμένο για πάρτη μας, δηλαδή για το surprise party, που μου είχαν ετοιμάσει αγαπημένοι φίλοι, ξέρετε, αυτοί με τους οποίους μοιράζεσαι το ψητό της Κυριακής και τις οικογενειακές γιορτές, οι καταδικοί σου άνθρωποι.

Γέμισε το τραπέζι λουλούδια, και ανάμεσα σε σύννεφα από τούλια και ορχιδέες, κάναμε birthday brunch. Ναι-ναι, καλά διαβάσατε, και ήταν τέλεια!

Φυσικά στο τέλος ήρθε και το γλυκό με το κεράκι, μου τραγούδησαν happy birthday και όλα καλά. Και επειδή δεν έχω γευτεί καλύτερο brownie, έφυγα με τη συνταγή, μου έδωσαν και δυο κομμάτια για την επαύριο, που τα τρώω μπουκιά μπουκιά και δεν μπορώ να αποφασίσω πώς μ’ αρέσει περισσότερο: ζεστό, χλιαρό ή κρύο…

Δοκιμάστε να το συνοδεύσετε με το υπέροχο λικέρ δίκταμο Finest Roots και θα με θυμηθείτε, θα μου στείλετε και ευχές, είμαι σίγουρη...

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Brownies με ελαιόλαδο

Υλικά

  • 300 γρ κουβερτούρα
  • 160 γρ ελαιόλαδο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 120 γρ αλεύρι
  • 120 γρ καρύδια σπασμένα
  • λίγο αλάτι
  • άχνη για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Λιώνουμε την κουβερτούρα και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Ενσωματώνουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατευοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε τα καρύδια.

Αδειάζουμε σε τετράγωνο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά.

Σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

*Fig 

Τρία νεαρά παιδιά, η Κωνσταντίνα, ο αδελφός της Βασίλης και η γυναίκα του η Αγγελική, αποφάσισαν να επεκτείνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες (οι δύο πρώτοι είναι πολιτικοί μηχανικοί και η Αγγελικούλα βιολόγος). Τα δύο αδέλφια αξιοποίησαν ένα οικογενειακό ακίνητο στο Παλιό Φάληρο μετατρέποντάς το σε έναν πολύ συμπαθητικό χώρο που πραγματικά σε προσκαλεί. Η εκτίμησή τους ήταν σωστή. Η περιοχή είναι γεμάτη με ταβέρνες και εστιατόρια (εδώ κοντά είναι και το γνωστό «Στ’Αλάτι» με τους φανατικούς πελάτες για το εμβληματικό του πιάτο, ψάρι υπερτέλεια ψημένο μέσα σε χοντρό αλάτι, έχει όμως και εξαιρετικά άλλα πιάτα και μεζέδες με ψάρια και θαλασσινά, με λίγα λόγια αναμείνατε στην οθόνη σας).

«Πακετάδικα» υπάρχουν, αλλά έλειπε ένα καλό all day-καφέ -αφορμή για να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά- με νοστιμιές (από πολύ καλά υλικά) που μπορούν να σε στηρίξουν όλη την ημέρα και με απίθανο brunch για τα μεσημέρια του Σαββάτου. Α ναι και με φροντισμένη αυλή με θερμάστρες (γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Δεν κόβεται εύκολα το ρημάδι...) Δεν θα επεκταθώ, ένα μόνο θα σας πω: τα πάντα όλα γίνονται στην κουζίνα του Fig, ακόμα και η μουστάρδα είναι δική τους, ακόμη και ο σολομός γκράβλαξ (δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στις μέρες μας, σκεφτόμουν, κι όμως γίνονται όταν οι άνθρωποι είναι λιχούδηδες και έχουν μεράκι).  

Μόνο ένα πράγμα είναι αγοραστό, η σάλτσα sweet chilli, που συνοδεύει ένα ανοικτό κρύο σάντουιτς με αβοκάντο και κρέμα φέτας. Εκτός από κρύα σάντουιτς και μπρουσκέτες, έχουν, όμως, και απίθανα ζεστά, όπως το σάντουιτς με μοσχαρίσια μπριζόλα, τα μπέργκερ με φρέσκο σολομό και σπιτική μουστάρδα με μέλι ή με κοτόπουλο, τσάτνεϊ σύκου, που δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα μαγαζί ονόματι Fig, και καυτερή μουστάρδα, σπιτική φυσικά, και ένα τέλειο που μ’ άρεσε πολύ με μανιτάρια, κατσικίσιο τυρί, μαγιονέζα τρούφας και σπανάκι.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Αλλά είμαι σίγουρη, ότι η Αγγελική, η τρίτην της παρέας που είναι υπεύθυνη για τις συνταγές, το παλεύει κρυφά στην κουζίνα-εργαστήριο του σπιτιού της και όπου νάναι θα βγάλει τη δική της sweet chilli sauce, έτσι για να βρίσκεται.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και εκλεκτός: καφές, μονοποικιλιακός area51, σε ό,τι εκδοχή τον λαχταράει η ψυχή σου, ελληνικά βιολογικά αφεψήματα Anassa, ζεστή σοκολάτα και τσάι, χυμοί και smoothies, λαχταριστά πρωινά, μπάρες δημητριακών και κουλούρι Θεσσαλονίκης, σαλάτες και μπρουσκέτες, με ψωμί από το «Μαμά Ψωμί» και του «Τάκη», δύο φούρνους στο Κουκάκι που οι Αθηναίοι κάνουν ουρά για τα προϊόντα τους. Και προσέξτε, vegan επιλογές υπάρχουν σε κάθε κατηγορία

Μου χτύπησε στο μάτι ένας τραχανάς με μέλι και ταχίνι, που σερβίρεται με ωμό ελληνικό καφέ και καβουρντισμένα φουντούκια, αλλά τόσο τούρμπο δεν ήθελα να γίνω βραδιάτικα κι ας ήταν η γιορτή μου. Τον άφησα για άλλη δοκιμή, που θα ακολουθήσει σύντομα. Ο κατάλογος συμπληρώνεται με αναψυκτικά Three Cents, μπύρες από μικροζυθοποιίες, in house cocktails (την άλλη φορά δεν θα μου γλυτώσει το Fig με ρούμι, σύκο, μέλι, τζίντζερ και μπαχάρι) και λίγα αλλά εκλεκτά κρασιά!

Μου χτύπησαν, όμως, στο μάτι και οι τιμές: Οι μπρουσκέτες κάνουν 1,80 ευρώ και το πιο ακριβό πιάτο 8 ευρώ (είναι τα μπέργκερ και όπως έμαθα γίνονται ανάρπαστα). Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον νεανικό, φροντισμένο, πεντακάθαρο, αψεγάδιαστο.

Καθώς γράφω σκέφτομαι αυτό που με έκανε να ενθουσιαστώ τόσο πολύ: Τρεις νέοι άνθρωποι συμπληρώνουν την πρωινή δουλειά τους με μια δεύτερη, και το κάνουν με τεράστια φροντίδα, σοβαρότητα, ευθύνη και πολύ ανεπτυγμένο αίσθημα φιλοξενίας. Και αυτό που προσφέρουν στους πελάτες τους (μαζί με το εξίσου νεανικό προσωπικό τους, στη σάλα και στην κουζίνα) έχει τον ενθουσιασμό και τη φρεσκάδα της ηλικίας τους, αλλά και γεύσεις βιωμένες, που έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές στο σπίτι πριν φτάσουν στην απόφαση να κάνουν το μεράκι τους για καλό φαγηό καθημερινά, επάγγελμα.

Info

Fig, Πεντέλης 27, Παλιό Φάληρο, τηλ: 210-9426467, Facebook: Fig Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'