Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πατατόσουπα βελουτέ

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςπατάτες, πατατόσουπαμπέικον, κρουτόν, μπίρα, γούστερ σος, ζωμός κότας

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Αυτή την πατατόσουπα την έφτιαξα για πρώτη φορά μια μέρα που μας είχε ρίξει στο κρεβάτι ένα γερό κρυολόγημα και ήταν πραγματικά ότι πιο comfort μπορούσαμε να γευτούμε (μετά την κοτόσουπα, φυσικά).

Από τότε την ονειρεύομαι συνεχώς, λέω να την κάνω πάλι σήμερα που άρχισε να δροσίζει ξανά ο καιρός ή μάλλον το Σαββατοκύριακο που οι μετεωρολόγοι μάς υποσχέθηκαν βροχές.

Εχει βελούδινη υφή, είναι χορταστική και πολύ νόστιμη, με πολύ ιδιαίτερη γεύση και αρώματα που οφείλονται στο λιωμένο τυρί και τη μπύρα. Αν όμως δεν σας αρέσει η ιδέα μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μπύρα με ζωμό κότας.

Ταιριάζει υπέροχα με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, μπέικον περασμένο από το τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό και μερικά κρουτόν, αλλά μπορείτε απλά να τη συνοδεύσετε με μερικά τσιπς πατάτας κατά προτίμηση σπιτικά.

Πατατόσουπα βελουτέ

Υλικά

  • 6 μέτριες πατάτες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 3 φλ νερό
  • 1 ½ φλ φρέσκο γάλα light
  • 1 φλ μπύρα ή ζωμό κότας
  • 2 κ.τ.σ γούστερ σως*
  • 1 κ.τ.γλ αλάτι
  • ½ κ.τ.γλ σκόνη μουστάρδα
  • ½ κ.τ.γλ άσπρο πιπέρι
  • 2 φλ τριμμένο τυρί τσένταρ, γλυκιά γραβιέρα ή κασέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό μαζί με τις πατάτες και το κρεμμύδι να βράσουν.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Δεν τις σουρώνουμε.

Χτυπάμε στο μπέλντερ ή με τη ράβδο μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το γάλα, τη μπύρα ή το ζωμό, τη γούστερ σως, το αλάτι, τη μουστάρδα και το άσπρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις ζεσταθεί η σούπα προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και σερβίρουμε αμέσως.

Σερβίρισμα

Προαιρετικά, μπορούμε να ρίξουμε σε κάθε πιάτο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, μερικά κρουτόν και λίγο μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια και περασμένο από το τηγάνι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό ή απλά μερικά τσιπς πατάτας ή άλλων λαχανικών κατά προτίμηση σπιτικά.

*Η γούστερ σως (Worcestershire sauce) είναι εγγλέζικη σάλτσα με βάση τη σόγια που μεταξύ άλλων περιέχει επίσης ξύδι, μελάσα, πάστα αντζούγιας, κρεμμύδι και ζάχαρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'