Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Yγιεινή τούρτα σοκολάτας

της Εύης Σκούρα Συνταγέςτούρτα σοκολάτας, Άγιος Βαλεντίνος, γλυκά για τον Άγιο Βαλεντίνο, τι γλυκο να φτιαξω του αγιου βαλεντινου, σοκολάτα, σπιτική ζαχαροπλαστική, τούρτα σοκολάτας σπιτική, υγιεινή διατροφή, υγιεινή τούρτα

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Eπειδή προσέχω την υγεία και την σιλουέτα σας, έφτιαξα μια υγιεινή τούρτα σοκολάτας για να την δοκιμάσετε χωρίς τύψεις.  Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εσάς μου έχετε ζητήσει μια υγιεινή τούρτα γενεθλίων και ήθελα πολύ καιρό να ετοιμάσω μία χωρίς βούτυρο και επεξεργασμένη ζάχαρη. Και επιπλέον, δεν χρειάζεται μίξερ παρά μόνο ένα μούλτι, με μεγάλο κάδο κατά προτίμηση.

 Είχα τόσες ιδέες στο μυαλό μου, αλλά τελικά κατέληξα σε αυτήν που είναι πιο κοντά σε παιδικές γεύσεις, ώστε να μπορείτε να την φτιάξετε και για τα καμάρια σας. Το παντεσπάνι είναι στην ουσία ένα κέικ μπανάνας και το σοκολατένιο γλάσο είναι φτιαγμένο με αβοκάντο, το οποίο κανένας δεν κατάλαβε πριν του το πω. Πραγματικά, δεν φαίνεται καθόλου το αβοκάντο μέσα στην σοκολάτα και επιπλέον της δίνει μια υπέροχη υφή και γυαλάδα. Πάντως, έχω βάλει στο πρόγραμμα και μια vegan τούρτα. Θα σας την ετοιμάσω και αυτή εν καιρώ.

Τα παντεσπάνια μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη. Άλλωστε πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως πριν στολίσετε την τούρτα. Λόγω της μπανάνας το κέικ βγαίνει λίγο υγρό. Μην περιμένετε ένα κλασσικό παντεσπάνι. Είναι, όμως, πολύ αρωματικό. Το γλάσο σοκολάτας χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο 1-2 ώρες πριν μοντάρετε την τούρτα. Ως γλυκαντικό έχω χρησιμοποιήσει μέλι και σιρόπι σφενδάμου. Εάν είστε vegan αντικαθιστάτε το μέλι με την ίδια ποσότητα σιροπιού.  Όσο για την διακόσμηση, εγώ διάλεξα φρέσκα φρούτα. Θα ταίριαζαν όμως και βρώσιμα ή μη λουλούδια και μπούκλες σοκολάτας.

Υγιεινή Τούρτα Σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας:    30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   1 ώρα

Μερίδες:   12

Υλικά:

Για το παντεσπάνι μπανάνας

  • 150γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 80γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 170γρ. θυμαρίσιο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 6 μεγάλες μπανάνες, πολτοποιημένες στο μούλτι
  • 250ml γάλα αμυγδάλου ή αγελαδινό
  • 1 ½ κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 300γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 2-3 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου, για να αλείψουμε τα παντεσπάνια

Για το γλάσο Σοκολάτας:

  • 3 μεγάλα αβοκάντο, καθαρισμένα (ή 3 ½ μέτρια)
  • 125ml λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 170ml σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές κακάο σε σκόνη
  • 200γρ. μαύρη σοκολάτα, λιωμένη
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι Μπανάνας:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε 2 αντικολλητικές φόρμες με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 21-23εκ. ή 2 τσέρκια με την ίδια διάμετρο, με αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και στα τοιχώματα.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι καρύδας, την ζάχαρη καρύδας, το μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, την βανίλια και την κανέλα.

Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες, τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Κατόπιν προσθέτουμε το baking powder, την σόδα και τον χυμό λεμονιού (το μείγμα θα αφρίσει λιγάκι σε αυτό το σημείο). Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και διπλώνουμε με μία σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.

Μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς στις δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά. Εάν τρυπήσετε τα κέικ με ένα ξύλινο καλαμάκι και αυτό βγει καθαρό, είναι έτοιμα. Εάν όχι αφήστε τα 5-10 λεπτά παραπάνω.

Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά και μετά τα βγάζουμε από τις φόρμες για να κρυώσουν τελείως. Μπορούμε να τα φτιάξουμε από την προηγούμενη.

Γλάσο Σοκολάτας:

Σε ένα μεγάλο μούλτι πολτοποιούμε τα αβοκάντο μέχρι να λιώσουν τελείως και να έχουμε μια μεταξένια κρέμα. Αυτό θα πάρει 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο, την βανίλια, το αλάτι και πολτοποιούμε ξανά πολύ καλά.

Τέλος προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι για 1-2 λεπτά.

Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν μοντάρουμε την τούρτα.

Μοντάρισμα Τούρτας:

 

Βεβαιωνόμαστε πως τα παντεσπάνια έχουν κρυώσει τελείως.

Ένα έχουν φουσκώσει τόσο ώστε η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη, την τριμάρουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι και την κάνουμε επίπεδη.

Κόβουμε τα παντεσπάνια στην μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι, έτσι ώστε να βγουν τέσσερα παντεσπάνια συνολικά.

Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε μία πιατέλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο σιρόπι σφενδάμου.

Με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από το γλάσο και αλείφουμε το παντεσπάνι απλώνοντας το καλά με την πίσω πλευρά του κουταλιού σε όλο το παντεσπάνι.

Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι πάνω στο γλάσο και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και για τα υπόλοιπα παντεσπάνια. Με μία μακριά σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο πάνω στο τελευταίο παντεσπάνι και στα πλαϊνά της τούρτας και το στρώνουμε.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα, βρώσιμα ή μη λουλούδια, ή με μπούκλες σοκολάτας.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο site της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'