Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψαρόσουπα βελούδο

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσούπα βελουτέ, ψαρόσουπα, μπακαλιάρος, σούπα μπακαλιάριος, ψάρια, λαχανικά σε σούπα, ζεστό φαγητό της κατσαρόλας, τι να φάμε σήμερα, χειμώνας και συνταγές, συνταγές για σούπα, συνταγές για ψαρόσουπα, μπακαλιάρος σούπα

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Οι επιζήσαντες.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, οι άνθρωποι στις πόλεις πέθαιναν. Στα χωριά, η φτώχεια και η ανέχεια κουτσά – στραβά αντιμετωπίζονταν.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού πολέμου στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα, συμβαίνει κάτι ανάλογο. Οι «τυχεροί άνθρωποι» που έχουν ακόμα ένα σπίτι που το χρυσοπληρώνουν, ζουν απομονωμένοι μες στην πόλη, μη έχοντας τα βασικά αγαθά να προσφέρουν στην οικογένειά τους. Οι νεοάστεγοι, μια καινούρια κατηγορία ανθρώπων, εκκολάπτονται καθημερινά στις μεγαλουπόλεις. Άνθρωποι εργαζόμενοι μέχρι πρότινος, που έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, την αξιοπρέπειά τους.

Μακαρίζω τους επαρχιώτες, που ακόμα και με ραδίκια που θα βρουν στα βουνά, λαχανικά που θα φυτέψουν οι ίδιοι, κότες που θα εκτρέψουν και ψάρια που θα ψαρέψουν, θα τραφούν και θα επιζήσουν. Γιατί στην Ελλάδα του σήμερα, πρώτο μέλημα είναι να επιζήσουμε και κατόπιν να ντυθούμε, να μορφωθούμε και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Στις πόλεις τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Όταν χρειάζεται να αγοράσεις το αγγούρι προς 1 ευρώ το τεμάχιο, το μαϊντανό προς 50 λεπτά το ματσάκι και τα 4 λεμόνια προς 1,85 λεπτά (αγαθά που το πιθανότερο είναι πως στην επαρχία τα βρίσκει κανείς δωρεάν από το γείτονα, αν όχι από τον κήπο του), τότε τα πράγματα σκουραίνουν επικίνδυνα. Η επαρχία έχει ακόμα λίπος να κάψει. Οι πόλεις όμως όχι. Εδώ όλα κοστίζουν. Ακόμα και το νέφος που αναπνέουμε.

Και όταν σκέφτομαι ότι σε ένα blog μαγειρικής δεν αρμόζουν τέτοιοι προβληματισμοί, λέω στον εαυτό μου ότι αυτή είναι η ζωή. Σκέψεις και τροφή. Τροφή όμως όχι μόνο για το σώμα, αλλά και το μυαλό.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ψαρόσουπα βελουτέ

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρια για ψαρόσουπα (στη συγκεκριμένη εγώ χρησιμοποίησα   μπακαλιάρους)
  • 5 πατάτες μέτριες
  • 5 καρότα μέτρια
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 1 τομάτα μέτρια
  • 1 κολοκυθάκι πράσινο μικρό
  • 10 κλωνάρια σέλινο
  • 70 γρμμάρια ελαιόλαδο (τα 70 γραμ. ισούνται περίπου με μία κουτάλα μαγειρικής από αυτήν που σερβίρουμε τα όσπρια)
  • Το χυμό από 1-2 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1,5 lt νερό

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Τα κόβουμε στη μέση έτσι ώστε να βράσουν ποιο γρήγορα.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το 1,5 λίτρο νερού και μέσα τοποθετούμε τα καρότα, τις πατάτες, το κολοκύθι, τα κρεμμύδια και τη ντομάτα. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας το οποίο και ανάβουμε στο τέρμα. Μόλις το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία λίγο ποιο πάνω από τη μέση και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι τα λαχανικά μας να τσιμπιούνται με το πιρούνι καλά.

Μόλις τα λαχανικά είναι σχεδόν έτοιμα, τότε προσθέτουμε τα ψάρια (τους μπακαλιάρους στην προκειμένη περίπτωση), το ελαιόλαδο και τα ολόκληρα κλωνάρια από το σέλινο. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι το ψάρι να τσιμπιέται καλά με το πιρούνι και να βλέπουμε ότι αποκολλάται εύκολα το κρέας του από το κεντρικό κόκαλο. Μόλις το ψάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Αν τυχόν δούμε ότι το νερό της σούπας έχει λιγοστέψει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ακόμα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού (το μισό στην αρχή), αλάτι, πιπέρι και το μισό κουταλάκι ζάχαρη.

Παίρνουμε λίγα – λίγα τα λαχανικά μας και τα πολτοποιούμε στο μούλτι ή το μπλέντερ. Ρίχνουμε τον πολτό των λαχανικών μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Συνεχίζουμε την διαδικασία του λιωσίματος των λαχανικών, μέχρι η ψαρόσουπα να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Πιθανόν να μην χρειαστεί να πολτοποιήσουμε όλα τα λαχανικά. Ίσως όμως και να χρειαστεί. Αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, μιας και είναι υποκειμενικό το πόσο πηχτή θέλει ο καθένας τη σούπα. Αν τυχόν πολτοποιήσουμε περισσότερα λαχανικά απ΄ ότι υπολογίζαμε και η σούπα γίνει πολύ πηχτή, τότε προσθέτουμε λίγο βραστό νερό για να την αραιώσουμε και να την φέρουμε στο σημείο που θέλουμε.

Μόλις τελειώσουμε την διαδικασία της πολτοποίησης λαχανικών και έχουμε έτοιμη την ψαρόσουπα, τη δοκιμάζουμε έτσι ώστε να διορθώσουμε τη γεύση της αν χρειάζεται, με αλάτι ή λεμόνι. Τέλος προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε την ψαρόσουπα σε όμορφα μπολ, με τη συνοδεία του ψαριού και των βραστών λαχανικών εάν έχουν περισσέψει.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'