Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλοκαιρινός χαλβάς με ταχίνι

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςχαλβάς τούρκικος, επιδόρπιο καλοκαιρινό, θερινό γλυκό, γλυκά

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Ο λεγόμενος «καλοκαιρινός χαλβάς» (Tahinli Yaz Helvası) είναι ένα σπιτικό γλυκάκι, από τα αγαπημένα των νοικοκυρών στην Τουρκία. Θεωρείται, και είναι, ένα εύκολο γλυκό, τα υλικά του υπάρχουν συνήθως στο σπίτι και μοιάζει πολύ με τον χαλβά που φτιάχνουν με αλεύρι αντί για σιμιγδάλι.

Το ταχίνι τού δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση, που μοιάζει πολύ με αυτή του χαλβά του μπακάλη. Εγώ τον έφτιαξα με καρύδια, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια.

Στην Τουρκία τον σερβίρουν συνήθως ως επιδόρπιο σε γεύμα με ψάρι, απαραίτητα μαζί με ζεστό τσάϊ!

Χαλβάς με ταχίνι

Δόση: γιά 6-8 άτομα

Βαθμός δυσκολίας συνταγής: πολύ εύκολη

Υλικά

  • 4 κ.τ.σ. (100 γρ) ανάλατο βούτυρο,
  • 4 φλ. (450 γρ) αλεύρι,
  • 1,5 φλ. (300 γρ) ζάχαρη άχνη,
  • 1 φλ. (250 γρ) ταχίνι,
  • 1 φλ. (100 γρ) χοντροαλεσμένα καρύδια

Προετοιμασία 

Κοσκινίστε ξεχωριστά το αλεύρι και την ζάχαρη άχνη, είναι σημαντικό να μην έχουν σβώλους.

Βάλτε το βούτυρο να κάψει μέσα σε μία χαμηλή κατσαρόλα. Προσθέστε το αλεύρι και καβουρντίστε το μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.

Ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέστε την μισή ποσότητα της ζάχαρης, και μετά από ένα λεπτό και την υπόλοιπη. Καβουρντίστε για 2 λεπτά. Προσθέστε το ταχίνι και συνεχίστε να ανακατεύετε στην φωτιά μέχρι να σφίξει και να αποκτήσει συνοχή.

Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε τα καρύδια (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας) και ανακατέψτε.

Βάλτε το μίγμα του χαλβά μέσα σε φόρμα (κατά προτίμηση μεταλλική), την οποία καλό είναι να έχετε επενδύσει προηγουμένως με διάφανη μεμβράνη. Στρώστε την επιφάνεια του και αφού κρυώσει βάλτε τον στο ψυγείο, τουλάχιστον για ένα δίωρο.

Διατηρείται για πολλές ημέρες στο ψυγείο.

*Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'