Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αφράτες τηγανίτες με φρέσκα σύκα και μέλι

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Μαγειρικές ιστορίεςτηγανίτες, μέλι, σύκα

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο παίρνω ένα κιλό. Όχι ότι δεν κάνω σκαμπανεβάσματα  μέσα στη χρονιά, αλλά το κιλό του Αυγούστου το έχω σίγουρο. Όχι, όχι,  δεν οφείλεται  στις μπύρες και τα καλοκαιρινά μεζεδάκια. Σε αυτά με πείσμα μπορώ να αντισταθώ.  Το πρόβλημα είναι στα σύκα. Το αγαπημένο, και μοναδικό φρούτο που τρώω με ευχαρίστηση.

Τον Αύγουστο, που με χάνεις, που με βρίσκεις, είμαι κάτω από τη συκιά στο περιβόλι του πατρικού του πατέρα μου. Τρώω φρέσκα σύκα μέχρι σκασμού. Κυριολεκτικά. Κάθε μέρα. Μέχρι που πρήζεται η κοιλιά μου και δεν αντέχω άλλο. Κι όταν τελειώσουν αυτά που φτάνω από το έδαφος σκαρφαλώνω στη συκιά. Εκεί να δεις γέλια.

Τα λίγα που δεν καταφέρνω να φάω τα παίρνω στο σπίτι για να τα απολαύσω λίγες ώρες αργότερα, παγωμένα από το ψυγείο. Βέβαια τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρέσκο, μελωμένο και ζεστό από τον ήλιο σύκο, την ώρα που κόβεται.

Αφού οι μέρες περάσουν και αρχίζει να επέρχεται ο κορεσμός, αποφασίζω να φτιάξω μια συνταγή χρησιμοποιώντας το βραχύβιο αυτό καλοκαιρινό φρούτο. Κάθε χρόνο και διαφορετική.

Φέτος έφτιαξα τηγανίτες. Δεν ενσωμάτωσα τα σύκα μέσα στο χυλό, αλλά τις συνόδευσα με αυτά, και πραγματικά "κούμπωσαν" σε έναν φανταστικό γλυκό συνδυασμό.  Χρησιμοποίησα μια συνταγή που βγαίνουν πολύ αφράτες, πράγμα το οποίο είναι και το ζητούμενο από μια τηγανίτα.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Αφράτες τηγανίτες με φρέσκα σύκα και μέλι

Υλικά

  • 90 γρ βούτυρο λιωμένο (αλλά όχι να έχει κάψει)
  • 2 αυγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 1 κ.τ.γλ εκχύλισμα βανίλιας
  • 280 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 ½ κ.τ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.τ.γλ σόδα
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • Φρέσκα σύκα
  • Μέλι για το σερβίρισμα
  • Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του τηγανιού που θα τις ψήσουμε

Μέθοδος

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι).

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά (γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά, λιωμένο βούτυρο και εκχύλισμα βανίλιας). Τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε έντονα με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός.

Για τις τηγανίτες θα χρειαστούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Λαδώνουμε καλά το τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Παίρνουμε μια μεσαία κουτάλα από αυτές που σερβίρουμε τη σούπα και ρίχνουμε στο τηγάνι δύο – τρεις τέτοιες μεγάλες κουταλιές ανάλογα  με το πόσες χωράει και προσέχοντας να μην κολλήσει η μία με την άλλη. Ψήνουμε τις τηγανίτες σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Όταν δούμε ότι στην επιφάνειά τους αρχίζουν και κάνουν μικρές τρυπίτσες σαν φούσκες που σκάνε, τότε  είναι ψημένες από τη μια μεριά και με μια ξύλινη κουτάλα γυρίζουμε τις τηγανίτες και από την άλλη πλευρά να ροδίσουν.

Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλο τον χυλό που έχουμε προσέχοντας κάθε φορά πριν βάλουμε χυλό στο τηγάνι να το έχουμε λαδώσει καλά.

Σερβίρουμε ζεστές τις τηγανίτες σε μια πιατέλα με άφθονα σύκα, περιχυμένες με μέλι.

Καλή επιτυχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'