Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μανέστρα μπούρου - μπούρου... και της νηστείας!

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςσούπα, μανέστρα, νηστήσιμα φαγητά, συνοδευτικά πιάτα, κριθαράκι, πολύ εύκολο συνοδευτικό, πολύ εύκολο, γρήγορο φαγητό

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Η μανέστρα κολοπίμπιρι ή μπούρου - μπούρου, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της κορφιάτικης κουζίνας.

Η μανέστρα παραπέμπει στο ιταλικό μινέστρα, δηλαδή σούπα που περιέχει ζυμαρικό, ενώ το κολοπίμπιρι, απο το βενετσιάνικο collu pimpiri, σημαίνει "με πιπέρι", και συγκεκριμένα κόκκινοπίπερο, χωρίς τσιγγουνιές και συνήθως γλυκό, αλλά αν το αντέχετε και καυτερό!

Απλούστατο, "χωριάτικο" πιάτο, που γίνεται με ψιλό ζυμαρικό, συνήθως κριθαράκι, αλλά και με κοφτό μακαρονάκι, σαλτσούλα με κομιντόρο, δηλαδή ντομάτα, κρεμμύδι, καρότο και σέλινο (κλασσικός συνδυασμός της ιταλικής κουζίνας), κανέλα και, όπως είπαμε, μπόλικο κοκκινοπίπερο!

Η μανέστρα κολοπίμπιρι τρώγεται κονσουμαρισμένη, δηλαδή με ζουμάκι μεν και χυλωμένη, αλλά όχι σούπα.

Η δικιά μου παρέμβαση στην κλασσική συνταγή είναι η καπνιστή πάπρικα!

Επίκαιρο χουχουλιάρικο φαγάκι, και αφού δεν περιέχει ζωϊκά συστατικά είναι και νηστίσιμο.

Δοκιμάστε την μανέστρα καλοπίμπιρι εναλλακτικά από το συνηθισμένο σας κριθαράκι και σίγουρα θα την αγαπήσετε!

Μανέστρα κολοπίμπιρι

Βαθμός δυσκολίας: πολύ εύκολο

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 φλ. (225 γρ) κριθαράκι,
  • 3 1/2 φλ. ζεστό νερό,
  • 1/2 φλ. πασσάτα ντομάτας,
  • 2 μικρά καρότα,
  • 1 κλωνάρι σέλερι ή 2-3 κλωνάρια σέλινο χωρίς τα φύλλα,
  • 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
  • 1 κ.τ.σ. γεμάτη πάπρικα καπνιστή,
  • 1 κομματάκι από ξυλάκι κανέλας,
  • 1 κ.τ.γ. αλάτι

Προετοιμασία

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Κόψτε τα καρότα σε ροδέλες και το σέλερι σε κομματάκια.

Βάλτε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε στο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τα λαχανικά και σοτάρετε.

Προσθέστε το κριθαράκι και σωτάρετε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέστε το νερό ζεστό, την σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, την κανέλα και το αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Κατεβάστε το φαγητό από την φωτιά και αφήστε να σταθεί ένα δεκάλεπτο.

Σερβίρετε την μανέστρα κολοπίμπιρι αμέσως. Εμείς προσθέσαμε από επάνω και λίγη καυτερή πάπρικα.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

  •  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'