Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Υγιεινό μασούλημα με σταφιδόψωμα ολικής άλεσης

της Εύης Σκούρα Συνταγέςσταφιδόψωμο, υγιεινή διατροφή, υγιενό επιδόρπιο, αλεύρι ολικής άλεσης, σταφίδα, διατροφή, γρήγορο γλυκό

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα
Η συνταγή αυτή δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Αν εξαιρέσετε την αναμονή για να φουσκώσει η ζύμη, δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. 
 
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες και 45 λεπτά (περιλαμβάνει και την αναμονή)
Χρόνος ψησίματος:  30-35 λεπτά
Μερίδες:10  μικρά σταφιδόψωμα
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½ φλυτζάνι χλιαρό νερό
160 γρ. ζάχαρη καρύδας
180 γρ. ξανθές σταφίδες
1/3 φλυτζάνι (80 ml) απαλό ελαιόλαδο
2/3 φλυτζανιού (160 ml) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
3 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη από την ζάχαρη
photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές από την ζάχαρη και 3-4 κουταλιές από το αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες με 2 κουταλιές από το αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μαστίχα), το πορτοκάλι την μαγιά και τις σταφίδες και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια αφράτη ζύμη που δεν κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι, αν η ζύμη σας κολλάει, ή λίγο ακόμα χυμό, αν είναι πολύ σφιχτή.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει 2 ώρες, σε ζεστό μέρος. Η ζύμη θα διπλασιαστεί.
Πλάθουμε την ζύμη σε 10 μπαλάκια των 110 γρ. περίπου και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν, σε ζεστό μέρος.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C. Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για 30-35 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω σε σχάρα.
** Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'