Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι και μπακαλιάρο

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςαγκινάρες, μπακαλιάρος, καρότο, κρεμμύδια, μυρωδικά, ρύζι, κρασί, εύκολη συνταγή, νόστιμη συνταγή

Μια άλλη πρόταση για μπακαλιάρο ή μια άλλη πρόταση για αγκινάρες, όπως σας αρέσει. Είναι ένα φαγητό που δεν είχα φτιάξει ποτέ άλλοτε και είχα αγωνία για την αντίδραση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, μιας και πρώτη φορά ήξεραν τι ακριβώς μαγειρεύω. Περίμενα, λοιπόν, την αντίδραση της πρώτης μπουκιάς πριν δοκιμάσω. Τα κατάφερα κι αυτή τη φορά, πολλά μμμ ακούστηκαν, οπότε σας το συστήνω!

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Τα υλικά μου για τρεις:

  • 10 αγκινάρες μεγάλες
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρύζι καρολίνα για κάθε αγκινάρα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 3-4 κουτ. σούπας μάραθο, μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 5-6 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • χυμό από ένα πορτοκάλι κι ένα λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Από το βράδυ βάζουμε τον μπακαλιάρο σε νερό να τον ξαρμυρίσουμε με το δέρμα προς τα κάτω. Αλλάζουμε το νερό 5-6 φορές για 20 ώρες τουλάχιστον. Στραγγίζουμε, αφαιρούμε το δέρμα και κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα γνωστά αλλά δεν τις κόβουμε στη μέση, τις αφήνουμε ολόκληρες αφαιρώντας το εσωτερικό τους φτιάχνοντας κουπίτσες. Κόβουμε καλά το κοτσάνι τους έτσι ώστε οι αγκινάρες να μπορούν να σταθούν σε ταψί. Τις βάζουμε μέσα σε νερό με λεμόνι ώστε να μη μαυρίσουν.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Μόλις τις καθαρίσουμε όλες, τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να μας περιμένουν. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το καρότο και το φινόκιο και σοτάρουμε ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και τον μπακαλιάρο και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε μισό ποτήρι κρασιού νερό αλάτι (με προσοχή δοκιμάζοντας, γιατί ο μπακαλιάρος μπορεί να κρατάει αλάτι), πιπέρι και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε τα μυρωδικά κι ανακατεύουμε καλά. Σε λαδωμένο πυρέξ, ή καλύτερα σε μικρή γάστρα, τοποθετούμε τις αγκινάρες και τις γεμίζουμε καλά.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα (σκεπάζοντας το ταψί με αλουμινόχαρτο) για 35-40 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζουμε το ταψί. Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε τη σάλτσα.

Σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό βάζουμε το κρόκο να διαλυθεί. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το διαλυμένο κρόκο και το χυμό πορτοκαλιού - λεμονιού ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τις αγκινάρες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'