Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φλεβάρης: έλα να σου δείξω το μποστάνι μου!

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, καλλιέργεια, χειμώνας, Φεβρουάριος, λαχανικά, μέντα, μαϊντανός, αρακάς, μάραθος, σινάπι, καμέλια

«Έλα στο δωμάτιό μου να σου δείξω τις συλλογές μου», έλεγαν δειλά φλερτάροντας, στην εποχή των γονιών μου. Η πρόσκληση έχει εξελιχθεί και εμείς οι επίμονοι κηπουροί λέμε «έλα να σου δείξω το μποστάνι μου». Να, λοιπόν, τι συμβαίνει τώρα, στο δικό μου μποστάνι.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Το κιχώριο είναι λαχανικό που καλλιεργείται πολύ εύκολα παντού. Κατά τους κρύους μήνες έχει πιο γλυκιά γεύση και, εκτός από ιδιαιτέρως πλούσιο σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία, διακοσμεί πολύ όμορφα και την σαλάτα μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Κουνουπίδι κόκκινο, με πολύχρωμα μεγάλα φύλλα. Πέρα από τον όμορφο καρπό του, τρώγονται και τα φύλλα που είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνες.

Η μέντα, μετά τη χειμερινή της ξεκούραση, ξυπνάει και εκτοξεύει παραφυάδες, καθώς το κλίμα είναι ιδανικό για να πολλαπλασιαστεί. Αυτή είναι κατάλληλη εποχή να κόψουμε μερικές παραφυάδες που έχουν ριζώσει. Με σκοπό στη συνέχεια να τις φυτέψουμε μαζί με τις μελιτζάνες, καθώς βελτιώνουν την γεύση του καρπού αλλά λειτουργούν και ως άριστη εδαφοκάλυψη. Η μέντα επεκτείνεται πολύ γρήγορα, επομένως ένα μικρό φυτό μπορεί να καλύψει ένα ολόκληρο μποστάνι σε πολύ μικρό διάστημα.

Ο μαϊντανός είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί καλύτερα όταν προστατεύεται από άλλα φυτά. Ανάμεσά τους προφυλάσσεται καλύτερα από το κρύο αλλά και τη ζέστη. Επομένως εκμεταλλευόμαστε τα κενά στο μποστάνι μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή νοστιμιά του για τα φαγητά μας.

Αρακάς με φακές στη βάση του, δυο φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών. Αυτά τα φυτά έχουν την ικανότητα να αποδεσμεύουν άζωτο στο έδαφος, ένα στοιχείο απαραίτητο για την καλλιέργεια λαχανικών. Εκτός από τον νόστιμο καρπό τους, προσφέρουν και φυσικό λίπασμα προωθώντας την ανάπτυξη και των υπόλοιπων φυτών. Τα φυτεύουμε ανάμεσα στα χειμερινά λαχανικά ή σε όλο το μποστάνι μας, με σκοπό να προετοιμάσουμε το έδαφος για την καλλιέργεια των καλοκαιρινών λαχανικών.

Ο μάραθος είναι ένα υπέροχο φυτό, διότι είναι πολυετές άρα στο τέλος κάθε χειμώνα επανέρχεται ακόμα πιο δυνατό. Θα χρειαστεί να το φυτέψουμε μια φορά και μπορούμε να απολαμβάνουμε τη μυρωδιά του για πολλά χρόνια.

Κίτρινα άνθη από σινάπι, δηλαδή μουστάρδα. Εκτός από τα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία φύλλα του, τρώγονται και τα άνθη. Θα προσφέρουν στη σαλάτα μας μια πικάντικη γεύση αλλά και ένα όμορφο θέαμα.

Πανέμορφη καμέλια, αλλιώς γνωστή και ως «ρόδο της Ιαπωνίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'