Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαλάτα με κινόα, κράνμπερις και γκότζι μπέρι, του Βαγγέλη Λεούση

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκινόα, σαλάτα, ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, χυμός πορτοκαλιού, λάιμ, λεμόνι, μέλι, γκότζι μπέρι, κράνμπερι, καρότο, αγγούρι, ραπανάκια, μαϊντανός, βασιλικός, ρίγανη, νέος σεφ, Βαγγέλης Λεούσης, εστιατόριο, Bella Vespa, Γλυφάδα, ιταλική κουζίνα

Πίτσες, ριζότι και ζυμαρικά και στα κυρίως ταλιάτα, οζομπούκο, μπιστέκα φιορεντίνα, αλλά και μια ποικιλία ιταλικών αλλαντικών περιλαμβάνει ο κατάλογος του Bella Vespa*, είναι και το όνομά του χαρακτηριστικό οπότε λες να άλλο ένα ιταλικό εστιατόριο στη Γλυφάδα. Και γιατί όχι όταν μάλιστα φέρνει έναν αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης στη γαστρονομική σκηνή της περιοχής. Να επισημάνω ακόμη ότι τα πιάτα του Βαγγέλη Λεούση ένα άγγιγμα απωανατολίτικο το έχουν, οπότε σε προδιαθέτουν ακόμη πιο ευχάριστα μόλις εμφανίζονται στο τραπέζι. Με τη σαλάτα ενθουσιάστηκα, είναι από τις πιο ωραίες εκδοχές πιάτου με κινόα που έχω δοκιμάσει οπότε ζήτησα αμέσως τη συνταγή από τον νεαρό σεφ και σας την προτείνω.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

Για 6 μερίδες:

  • 200 γρ. λευκή κινόα
  • 200 γρ. καφέ κινόα
  • 150 γρ. αγγούρι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 150 γρ. καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 80 γρ. ηλιόσποροι
  • 70 γρ. goji berry
  • 130 γρ. cranberries
  • 1/4 μάτσου μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 μάτσου βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/4 μάτσου φρέσκια ρίγανη

Για το dressing:

  • 300 ml χυμό πορτοκάλι
  • 300 ml χυμό lime
  • 100 ml χυμό λεμόνι
  • 250 γρ. μέλι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml ηλιέλαιο

Για το σερβίρισμα:

  • φύλλα βαλεριάνας
  • λεπτές ροδέλες από ραπανάκι και αγγούρι

Εκτέλεση

Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει σε αναλογία 1:2 (1 μέρος κινόα προς 2 μέρη νερού) για 9 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κινοα, τα ψιλοκομμένα λαχανικα, τα μυρωδικά, τον ηλιόσπορο, τα cranberries και τα goji berries.

Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για το dressing και σιγά σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος στο μείγμα με τη σαλάτα, προσθέτουμε όσο dressing επιθυμούμε ανάλογα με το πόσο δυνατή θελουμε τη γεύση της.
Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με φύλλα βαλεριάνας και λεπτές ροδέλες απο αγγούρι και ραπανάκι.

*«Bella Vespa»

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Με μια μεγάλη μπάρα στη μέση που σερβίρει ωραία κοκτέιλ και αν θέλεις μπορείς κι εκεί να φας πιο πρόχειρα, καλό σέρβις και ένα περιβάλλον ευχάριστο και νεανικό, σε ένα χώρο που μου φάνηκε ιδανικός και για το καλοκαίρι -με τζαμαρίες γύρω γύρω που ανοίγουν  σε αυλή και με ένα μικρό παιδότοπο στην άκρη για τα πιτσιρίκια- είναι το καινούργιο ζεστό και φιλόξενο απόκτημα της Γλυφάδας. Το μεγαλύτερο ατού του είναι ο σεφ του. «Που έμαθες να μαγειρεύεις;» ρώτησα τον Βαγγέλη Λεούση όταν ήρθε να μας χαιρετίσει για να πάρω την απάντηση –σεμνά και ευγενικά- ότι δασκάλους του θεωρεί τον Δημήτρη Δημητριάδη, τον Παναγιώτη Γιακαλή και τον Χρόνη Δαμαλά. Οπότε έτσι εξηγούνται όλα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Από τα πιάτα του μου άρεσαν ιδιαίτερα η σαλάτα με κινόα και το καρπάτσιο λαβράκι που ήταν μαριναρισμένο με τζίντζερ, ανθό αλατιού και κόλιανδρο, η πίτσα με την γκοργκοντζόλα, το κουκουνάρι και το λεπτοκομένο σύκο και μια θαυμάσια κροκέτα (αραντσίνι) με λεμονάτο ριζότο, γεμισμένη με κιμά και μασκαρπόνε. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η καρμπονάρα (δεμένη με αλμυρή ανγκλέζ) με ποσέ αυγό και καπνιστή παντσέτα ενώ από τα κυρίως εντύπωση μου έκανε το οζομπούκο με τις τρούφες και τον τόσο τρυφερό πουρέ πατάτας που το συνόδευε.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

«Bella Vespa», Κύπρου 11, Γλυφάδα, 2108982880.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'