Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βασιλόπιτα - κέικ με φρουί γλασέ

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςβασιλόπιτα, αμύγδαλα, ζαχαρωμένα φρούτα, γιαούρτι, τσίπουρο, Πρωτοχρονιά

(photo:Shutterstock)
(photo:Shutterstock)

Η συνταγή της βασιλόπιτας που θα σας δώσω σήμερα είναι η παλιά μου. Πριν από μερικά χρόνια τέτοιες μέρες, οι γιορτές με βρήκαν σε κατάσταση συναγερμού γιατί το iPad αποφάσισε να μου κλειδώσει τις συνταγές μαζί με όλα τα άλλα αρχεία, που είχα αποθηκευμένα. Και εντάξει, τα άλλα κείμενα ας πάνε στα κομμάτια, αλλά και οι συνταγές μου; Κόντεψα να τρελαθώ.

Την κατάσταση έσωσε το γκουγκλάρισμα. Κάπου βρήκα μια σμυρνέικη συνταγή για βασιλόπιτα, που μου θύμιζε τη δική μου, εκείνη που είχα από παλιά, την «μαγείρεψα» όπως το συνηθίζω, γιατί σε κακό το έχω να κάνω κάτι ίδιο και απαράλλαχτο, και βγήκε αυτή εδώ.

Την έφτιαξα τουλάχιστον δέκα φορές εκείνη τη χρονιά, για το σπίτι, για το γραφείο, για τραπέζια με φίλους. Σχεδόν μέχρι τις Απόκριες κόβαμε βασιλόπιτες εκείνο τον χειμώνα και κάθε φορά, την ίδια έκανα. Και δεν έμενε ψίχουλο. Εγγύηση.

Σας την προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλαχτα.

Η βασιλόπιτα του 2015 για το γραφείο μας στα Νέα (photo: Κική Τριανταφύλλη)
Η βασιλόπιτα του 2015 για το γραφείο μας στα Νέα (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Βασιλόπιτα με φρουί γλασέ

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις συν μπέικιν πάουντερ)*
  • 2 πακέτα (2 x 250γρ.) φρέσκο βούτυρο
  • 8 αυγά μεγάλα
  • 5 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.τ.γλ αλάτι
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
  • 1 λεμόνι, ξύσμα
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο (πετάω την πέτσα)
  • 1 φλ. γάλα
  • 3 βανιλίνες
  • ½ φλ. απόσταγμα τσίπουρου παλαιωμένο
  • 2 φλ. ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (παπάγια, κίτρο, κράνμπερις και ό,τι άλλο θέλετε)
  • 2 φλ. αμύγδαλα φιλέ ελαφρώς καβουρδισμένα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς, με αέρα. Ψιλοκόβω τα φρούτα, τα βάζω σε ένα μπολ με το απόσταγμα και τα αφήνω να τραβήξουν. Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, το μπέικιν και το ξύσμα.

Αφού θερμάνω λίγο το βούτυρο να μαλακώσει, το χτυπάω σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Συνεχίζω το χτύπημα προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά. Κάθε φορά, που προσθέτω ένα αυγό, χτυπάω καλά το μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς πριν ρίξω το επόμενο. Τέλος, ρίχνω τον χυμό και το γιαούρτι. 

Όταν πέσει ο χυμός, ο χυλός μοιάζει να κόβει αλλά μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με σπάτουλα, και όσο γάλα χρειάζεται ώστε να γίνει μια μάλλον πυκνή ζύμη (πιο παχύρευστη από ό,τι η ζύμη του κέικ). Τέλος, ρίχνω τα φρούτα μαζί με το απόσταγμα και τα αμύγδαλα.

Αδειάζω το μείγμα στο ταψί του φούρνου που έχω καλύψει με λαδόχαρτο (βγαίνει εύκολα το γλυκό και δεν χρειάζεται να τρίψεις μετά το ταψί) και ψήνω για 55-60 λεπτά.

Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω τη βασιλόπιτα να κρυώσει, την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και την στολίζω.

Tips

*Η αναλογία είναι: 1κ.τ.γλ μπέικιν πάουντερ / 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

*Προσοχή: δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο πριν περάσει μισή ώρα τουλάχιστον, γιατί αλλιώς θα κάτσει το κέικ.

*Η μισή δόση μπαίνει σε ταψάκι 28-30 εκ και βγάζει 10-12 πλούσια κομμάτια.

*Μια ωραία ημέρα το iPad αποφάσισε (από μόνο του) να ξεκλειδώσει τις συνταγές μου αλλά ήταν πια αργά. Αυτή είναι, πλέον, η αγαπημένη μου συνταγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'