Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψωμοτύρι με σταφύλια: μισό αλμύρα, μισό δροσιά

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςψωμοτύρι, μεζές, ψωμί, κατσικίσιο τυρί, σταφύλια

Κολατσιό βιαστικό γιατί έχεις γυρίσει μόλις από διακοπές - ή, ακόμα χειρότερα, δεν έφυγες ούτε μέρα -, φθινόπωρο ante portas αλλά η ζέστη επιμένει και δεν ανέχεσαι να περάσεις στην κουζίνα πάνω από δέκα-δεκαπέντε λεπτά για να ετοιμάσεις κάτι νόστιμο. Η Γαλλίδα που με φροντίζει δι' αλληλογραφίας επανήλθε, μετά από θερινό σύντομο διάλειμμα, με ιδέα για μεζέ χορταστικό και τσαχπίνικο που επαναλαμβάνω σχεδόν μέρα παρά μέρα και δεν θα τον αποχωριστώ μέχρι να χαθούν τα σφιχτά τσαμπιά από τους πάγκους. Φρυγανισμένο ψωμί αλειμμένο με κατσικίσιο τυρί - ή όποιο κρεμώδες μου βρίσκεται - και από πάνω καψαλισμένα σταφύλια, περασμένα από τον φούρνο για λίγα λεπτά. Η μεμβράνη της ρόγας σπάει στο δάγκωμα και γεμίζει το στόμα χυμούς. Ψωμοτύρι φθινοπωρινό, λοιπόν, μισό αλμύρα, μισό δροσιά.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Τα αναγκαία για να τσιμπολογήσουν 4:

  • 3 φλιτζ. ρόγες από καλά πλυμένα σταφύλια σταφίδες (χωρίς κουκούτσι δηλαδή)
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι
  • μπόλικο κατσικίσιο τυρί
  • μισή φρατζόλα ψωμί κομμένο σε λεπτές φέτες

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 230 βαθμούς, διαλέγω ένα ρηχό ταψί, το καλύπτω με λαδόκολλα και πάνω μοιράζω τα σταφύλια. Περιχύνω με ελαιόλαδο - όχι πολύ, περίπου 4 κ.τ.σ. αρκούν - και πασπαλίζω με αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση) και θυμάρι. Κουνάω το ταψί δεξιά-αριστερά ώστε τα σταφύλια να κυλήσουν πάνω και το λάδι να πάει παντού, το ίδιο και το αλάτι-θυμάρι.

Φουρνίζω για 7 με 8 λεπτά μέχρι οι ρόγες να σκάσουν και να ζαρώσουν κάπως. Βγάζω το ταψί από τον φούρνο και το αφήνω κατά μέρος. Ανάβω το γκριλ, στρώνω τη σχάρα με καινούργια λαδόκολλα και πάνω μοιράζω το λεπτοκομμένο ψωμί. 4-5 λεπτά αρκούν για να ροδίσει και να τραγανέψει, ξεφουρνίζω και φτάνει η ώρα του τυριού.

Μια μεγάλη κουταλιά κατσικίσιο πάνω σε κάθε φέτα και από πάνω τα σχεδόν καραμελωμένα σταφύλια με επιπλέον θυμάρι. Τώρα μέλι ή βαλσάμικο; Μήπως λίγο ελαιόλαδο μόνο;

Τη θέση των σταφυλιών μπορούν, ασφαλώς, να πάρουν τραγανά ντοματίνια, ψωμωμένες ελιές και ένας σωρός ακόμα φρούτα. Αυτοσχεδιάστε ελεύθερα, αφού υπάρχει τυρί όλα ταιριάζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'