Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Breakfast in Folegandros

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςΦολέγανδρος, Ελληνικό Πρωινό, τουρισμός, παραδοσιακά προϊόντα

Η Άννα κι ο Γουόρεν είναι Αυστραλοί. Εχουν καταγωγή από το Βιετνάμ, γεννήθηκαν, όμως, και οι δύο στο Σίδνεϊ. Ενα νεαρό ζευγάρι τουριστών, ταξιδιώτες θα προτιμήσω να τους πω, από αυτούς που ταξιδεύουν διαβασμένοι για το τι θα δουν σε κάθε τόπο και εξοπλισμένοι με φωτογραφικές μηχανές, τηλέφωνα και ταμπλέτες τελευταίας τεχνολογίας ώστε να στείλουν αμέσως την ανταπόκρισή τους σε φίλους και γνωστούς μέσω κοινωνικών δικτύων. Με λίγα λόγια είναι δύο από τους καλύτερους πρεσβευτές μας στα πέρατα του κόσμου.

Η Άννα και ο Γουόρεν στο μονοπάτι για το Λιβαδάκι (παραλία), φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Η Άννα και ο Γουόρεν στο μονοπάτι για το Λιβαδάκι (παραλία), φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Τους γνώρισα στη Φολέγανδρο ενώ περπατάγαμε στα σοκάκια της Χώρας και στα πέτρινα μονοπάτια του νησιού και δεν χρειάστηκαν πολλές συναντήσεις για να γίνουμε φίλοι. Κατά σύμπτωση μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο, έτσι την άλλη μέρα στο πρωινό, τρώγοντας πίτα - καλασούνα, δηλαδή, όπως λένε τις πίτες στο νησί - πιάσαμε την κουβέντα περί γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων. Η Άννα κι ο Γουόρεν ήξεραν ήδη τα ματσάτα - έχετε άραγε ακουστά τα φρέσκα φολεγανδρίτικα ζυμαρικά που συνοδεύονται με κόκορα, κουνέλι ή κατσικάκι κοκκινιστό; - και πού θα φάνε τα καλύτερα, αφού η Πηνελόπη Μάκκα, η φιλόξενη ξενοδόχος μας στο Aria boutique hotel, τους είχε ήδη ενημερώσει.

Οικιστικό σύμπλεγμα της αγροτικής οικογενειακής οικονομίας με στάνη, φούρνο, ρακιδιό, πατητήρι και αποθήκη κρασιών, φωτό: Γιώργος Πίττας
Οικιστικό σύμπλεγμα της αγροτικής οικογενειακής οικονομίας με στάνη, φούρνο, ρακιδιό, πατητήρι και αποθήκη κρασιών, φωτό: Γιώργος Πίττας

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Μα γιατί αυτό το ζευγάρι είναι οι τυπικοί σύγχρονοι τουρίστες που έρχονται μεν για το υπέροχο τοπίο και την αρχιτεκτονική, για τον ήλιο και τη θάλασσά μας, όμως βασικά τους ενδιαφέρει η συνολική εμπειρία. Θέλουν εξίσου πολύ να δοκιμάσουν τα ντόπια προϊόντα και φεύγοντας να πάρουν μαζί τους γευστικές αναμνήσεις που έχουν να κάνουν με την τοπική παράδοση.

Λεμονόσπιτο για να προστατεύονται τα δέντρα από τον αέρα και δεξαμενή με βρόχινο νερό για το πότισμά τους, φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Λεμονόσπιτο για να προστατεύονται τα δέντρα από τον αέρα και δεξαμενή με βρόχινο νερό για το πότισμά τους, φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Ακριβώς αυτός, όμως, είναι και ο στόχος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μεθοδικά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε) αναδεικνύοντας την πολυμορφία και τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής ξεχωριστά. Και μια τέτοια εκδήλωση για το «Ελληνικό Πρωινό Φολεγάνδρου», που συνδιοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, την Ένωση Ξενοδόχων Φολεγάνδρου, τον Δήμο Φολεγάνδρου και την Εφημερίδα «Τα Νέα της Φολεγάνδρου», μας έφερε στο νησί.

Ο μπουφές της εκδήλωσης για το Πρωινό της Φολεγάνδρου, φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Ο μπουφές της εκδήλωσης για το Πρωινό της Φολεγάνδρου, φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Σαράντα και πλέον μοναδικά τοπικά εδέσματα, όλα φτιαγμένα με μεράκι από τις φολεγανδρίτισσες νοικοκυρές αλλά και από επαγγελματίες του νησιού, απλώθηκαν το σαββατόβραδο της 6ης Ιουνίου στους μπουφέδες της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φολεγάνδρου και είναι να απορεί κανείς πώς γίνεται σε έναν ξερό βράχο, όπως η Φολέγανδρος, να υπάρχει ένας τόσο μεγάλος, όμως καλά κρυμμένος, γαστρονομικός πλούτος.

Πρωινό με φολεγανδρίτικο άρωμα στο ξενοδοχείο "Βράχος" στον Καραβοστάση, φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Πρωινό με φολεγανδρίτικο άρωμα στο ξενοδοχείο "Βράχος" στον Καραβοστάση, φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Υπέροχα τυριά, κουλούρες, καλασούνες, δηλαδή πίτες φτιαγμένες ανάλογα με την εποχή με διαφορετικά υλικά, όπως η σουρωτένια (γίνεται με φρέσκο μαλακό τυρί που εδώ το λένε σουρωτό), η χορτένια, η κολοκυθένια αλλά και η καρπουζένια (μια γλυκιά λεπτή πιτούλα με σάρκα από καρπούζι), μονογυριστοί (ένα είδος τηγανίτας που γίνεται αλμυρή ή με ζάχαρη) και ξεροτήγανα, αυγογαλιά (μάλλον αλμυρή κρέμα με αυγό, γάλα και αλεύρι), μπουρεκάκια, παστέλια, μακαρόνες (κάτι σαν τηγανητό μελομακάρονο), μελόπιτες και λουκουμάδες, χαλβάς του τηγανιού και γλυκό τριαντάφυλλο σερβιρισμένο με γιαούρτι και άλλα πολλά εδέσματα αποκάλυψαν σε εμάς, τους δημοσιογράφους, τον θαυμαστό γαστρονομικό παράδεισο της Φολεγάνδρου και στους επαγγελματίες του νησιού, ξενοδόχους και εστιάτορες που πασχίζουν για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία, τις δυνατότητες που έχουν για να εντάξουν στο πρωινό τους διάφορες τοπικές παρασκευές.

Η ψυχή της εκδήλωσης, Κατερίνα Μαρινάκη, λαογράφος και εκδότρια -δημοσιογράφος των εκδόσεων "Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο", ο Γιώργος Πίττας, συγγραφέας και υπεύθυνος του προγράμματος "Ελληνικό Πρωινό" και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, συγγραφέας και ιδρυτής της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Η ψυχή της εκδήλωσης, Κατερίνα Μαρινάκη, λαογράφος και εκδότρια -δημοσιογράφος των εκδόσεων "Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο", ο Γιώργος Πίττας, συγγραφέας και υπεύθυνος του προγράμματος "Ελληνικό Πρωινό" και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, συγγραφέας και ιδρυτής της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Γιατί «φιλοξενία, δεν είναι απλά ένα καλό κρεβάτι, ένα ωραίο δωμάτιο και μια σούπερ πισίνα. Φιλοξενία, αν θέλετε, είναι οι καλές υπηρεσίες, η ευγένεια, η ποιότητα των προϊόντων που πρέπει να ανταποκρίνεται στις τιμές. Φιλοξενία είναι το άρωμα Φολεγάνδρου, το άρωμα Κυκλάδων που πρέπει να έχει ένα πρωινό που σερβίρεται στα Κυκλαδονήσια», όπως είπε στην ομιλία του ο Δημήτρης Ρουσουνέλος.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'