Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπακαλιάρος με σταμναγκάθι και καυκαλήθρες

της Στέλλας Αλαφούζου Συνταγέςψάρι, μπακαλιάρος, σταμναγκάθι, μάραθος, καυκαλήθρες, μυρώνια, χόρτα, κρασί, εύκολη συνταγή, νόστιμη συνταγή, νηστίσιμα, νηστεία

Το ψάρι και τα χόρτα είναι διατροφική μου συνήθεια. Το ψάρι με τα χόρτα όμως είναι διατροφική μου λατρεία. Πρωτοδοκίμασα μπακαλιάρο με σταμναγκάθι σε αγαπημένο μου στέκι στον Πειραιά. Έπρεπε να βρω τρόπο να το φτιάχνω και στο σπίτι. Βρήκα…

photo: grongar@Flickr
photo: grongar@Flickr

Υλικά για 2 άτομα:

  • ½ κιλό σταμναγκάθι
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός, ξαλμυρισμένος, κομμένος σε μερίδες

Αλευρώνω ελαφρά και τηγανίζω τον μπακαλιάρο, για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, το πολύ 5. Τον τοποθετώ σε πιάτο με αντικολλητικό χαρτί για να στραγγίξει.

Σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζω το κομμένο σε μικρά κομματάκια αλλά όχι αλεσμένο ξερό κρεμμύδι. Σιγά σιγά προσθέτω το σταμναγκάθι, τον μάραθο, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες - ή όποια χορταρικά προτιμώ και έχω εύκαιρα - που έχω πολύ πολύ καλά πλύνει. Τα φέρνω αρκετές βόλτες μέσα στην κατσαρόλα και, μόλις εξατμιστούν κάπως τα υγρά τους, σβήνω με το κρασί. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι. Αν θέλω να τον κάψω, θα βάλω και δύο πιπερίτσες κόκκινες μικρές και δυνατές. Τα αφήνω να ενωθούν για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτω το ψάρι. Βγάζω στην άκρη λίγα χόρτα, βάζω το ψάρι μέσα στην κατσαρόλα και σκεπάζω ξαναρίχνοντας τα χόρτα. Δέκα λεπτά μετά το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρω ευγενικά. Οτιδήποτε άλλο θα σπάσει τα φιλέτα μου σε κομμάτια και δεν το θέλω. Συνοδεύω με λευκό κρασί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Στέλλας Αλαφούζου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'