Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φοκάτσια στο πι και φι

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςφοκάτσια, ψωμί

Ο φίλος μου ο Πέτρος ανακάλυψε αυτή τη συνταγή τυχαία στο ίντερνετ. Την δοκιμάσαμε και με μερικές μικρές προσαρμογές καταλήξαμε ότι μπορούμε, μέσα σε μισή ώρα, να έχουμε ζεστή από τον φούρνο, νόστιμη τραγανή φοκάτσια για παιδικό (ή και μεγαλίστικο) καλοκαιριάτικο κολατσιό. Το μυστικό της: γιαούρτι και αλεύρι για κέικ που φουσκώνει μόνο του. Το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ που περιέχει το αλεύρι αυτό υποκαθιστούν σε συνδυασμό τη ζύμωση της μαγιάς.

Η μία από τις τρεις: με δεντρολίβανο και σκόρδο / Φωτό: Πέτρος Λαδάς
Η μία από τις τρεις: με δεντρολίβανο και σκόρδο / Φωτό: Πέτρος Λαδάς

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει ούτε την ελαστικότητα ούτε το άρωμα που δίνει η μαγιά... αλλά μην είμαστε και πλεονέκτες! Τα μεγάλα της προτερήματα είναι η ευκολία και η ταχύτητα. Μάλιστα, αν την κάνουμε με μηχάνημα κουζίνας, περιορίζουμε κατά πολύ και τη λάντζα. Πιο πολλή γεύση και ιδιαιτερότητα θα προσθέσουμε με ό,τι διαλέξουμε να βάλουμε επάνω. Αν θέλετε η φοκάτσια μας να είναι πιο αφράτη μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μπέικιν πάουντερ.

Η δεύτερη:  ντομάτες, φέτα και ρίγανη / Φωτό: Πέτρος Λαδάς
Η δεύτερη: ντομάτες, φέτα και ρίγανη / Φωτό: Πέτρος Λαδάς

Στις δοκιμές μας φτιάξαμε τρεις: μια τύπου λαγάνας με χοντρό αλάτι, σουσάμι και μαυροκούκι, μία με ντομάτα φέτα και ρίγανη και μία με σκόρδο και δεντρολίβανο. Εσείς μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε όσο θέλετε. Όταν έχω εδώ παιδιά σκοπεύω να την δοκιμάσω και με ζάχαρη και φρούτα.

Βεβαίως η ζύμη κάνει και για πίτσα.

Υλικά (για τρεις πίτες)

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για κέικ (τύπου φαρινάπ)
  • 10-12 γεμάτες κουταλιές γιαούρτι σακούλας ελαφρύ
  • μια πρεζούλα αλάτι και μια πρεζούλα ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ (προαιρετικό)
  • λάδι εξαιρετικής ποιότητας σε ψεκαστήρα
  • υλικά για ό,τι βάλετε απάνω (αν είναι ντομάτες, οι φέτες να είναι πολύ λεπτές αλλιώς θα αργήσουν)

Οδηγίες

Βάζετε στο μηχάνημα κουζίνας (αν έχει ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα, τόσο το καλύτερο) το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μισό γιαούρτι. Βάλετε μπρος σε χαμηλή ταχύτητα και όταν δείτε μικρούς σβόλους αρχίστε να προσθέτετε κουταλιά - κουταλιά το υπόλοιπο γιαούρτι. Όταν έχει σχηματιστεί μία μπάλα που δεν κολλάει στα τοιχώματα, δεν βάζετε άλλο γιαούρτι, αυξάνετε την ταχύτητα σε μεσαία και συνεχίζετε να «ζυμώνετε» για 5-8 ακόμα λεπτά (Αν, σαν και μένα, χαίρεστε να ζυμώνετε, το κάνετε αυτό με τα χέρια σε αλευρωμένο πάγκο).

Φωτό: Πέτρος Λαδάς
Φωτό: Πέτρος Λαδάς

Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία, σχηματίζετε πιτάκια διαμέτρου 15 εκατοστών (ή περισσότερα μικρότερα) και βάζετε σε λαδωμένο ταψί.

Η τρίτη: ανθός αλατιού και δυο λογιών σουσάμι / Φωτό: Πέτρος Λαδάς
Η τρίτη: ανθός αλατιού και δυο λογιών σουσάμι / Φωτό: Πέτρος Λαδάς

Από πάνω βάζετε ό,τι θέλετε (αν είναι σπόρια, βρέξετε λίγο την επιφάνεια για να κολλήσουν). Αν βάλετε αλάτι να είναι χοντρό ή αφρός.

Τέλος, ψεκάζετε ελαφρά με ελαιόλαδο και βάζετε σε προζεσταμένο (180 βαθμούς) φούρνο για 15-20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'