Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρεβίθια ανοιξιάτικα

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςόσπρια, ρεβίθια, σταμναγκάθι

Σήμερα αυτοσχεδιάζω… Συνδυάζω την αγάπη μου για τα όσπρια και τα χόρτα με τις ανοιξιάτικες γεύσεις και μυρωδιές και τους συνειρμούς Κρήτης από το σταμναγκάθι που βρήκα στα βιολογικά του σουπερμάρκετ,  όλα επεξεργασμένα από το υποσυνείδητο που με έκανε να ξυπνήσω σήμερα το πρωί έτοιμη για πειραματική μαγειρική. Κι αν νομίζετε ότι θα με τσακώσετε και μου πείτε πώς αυτοσχεδιάζεις με ρεβίθια αφού αυτά πρέπει πρώτα να μουλιάσουν για ένα δωδεκάωρο, σας πληροφορώ ότι έχω πάντα στην κατάψυξη βρασμένα όσπρια σε σφραγισμένες σακκούλες έτοιμα για κάθε δημιουργική παρόρμηση.

Τα άγρια χόρτα σπανίζουν πια…τέλειωσε η εποχή τους εδώ, αλλά το σταμναγκάθι έχει αρκετή σπιρτάδα και ελάχιστη πικρίλα, ίσα ίσα ότι χρειάζεται. Εσείς μπορείτε να νο κάνετε με ότι χόρτα έχετε, ή και σπανάκι. Για τη σπιρτάδα μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος λίγη ρόκα τρυφερή. Ο κρητικός φίλος μου ο Μανούσος βάζει νεράντζι στα ρεβίθια του αλλά για μένα θα ήταν πολύ πικρό, έτσι το αντικατέστησα με μίγμα πορτοκαλιού και λεμονιού και με λίγο ψιλοκομμένο παστό λεμόνι Μαροκινό της Αγλαΐας. Στα κλασικά μυρωδικά της εποχής πρόσθεσα και δυό φυλλαράκια φασκόμηλο, έτσι γιατί μου ήρθε, και δεν πήγε άσκημα.

Από τον Μανούσο έμαθα και το τουρκικής προέλευσης «ντεμπιγιέ» που χρησιμοποιούν στην Κρήτη ως πηκτικό… ένα αυγολέμονο, ας πούμε, με αλεύρι αντό αυγό… ό,τι χρειάζεται για τα νηστίσιμα.


Υλικά

  • ½  πακέτο ρεβίθια
  • 1 μεγάλη γαβάθα χόρτα της αρεσκείας σας
  • 1 κρεμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½  ματσάκι άνιθο η άγριο μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια βραστό νερό ή ζωμό χορταρικών
  • Τη φλούδα από ½ λεμόνι παστό ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
  • Τον χυμό από ένα μικρό πορτοκάλι και ένα λεμόνι
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι.
  • Αλάτι θαλασσινό και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

Οδηγίες:
Βράζουμε τα ρεβίθια που έχουν μουλιαστεί αποβραδίς έως ότου είναι σχεδόιν έτοιμα.
Ζεματίζουμε τα χόρτα για 1-2 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκ.
Εν τω μεταξύ τσιγαρίζουμε σε ρηχή κατσαρόλα τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διαφανή, προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να μυρίζει, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τα χόρτα, τον άνιθο και δυόσμο, ένα φλυτζάνι ζεστο νερό η ζωμό, λίγο αλάτι (θα μπεί μετά το παστό λεμόνι που είναι πολύ αρμυρό) και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και φέρνουμε σε βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά όσο γίνεται, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά.
Ντεμπιγιέ: Χτυπάμε με αυγοδάρτη τον χυμό λεμονιού πορτοκαλιού με το αλεύρι,  προσθέτοντας λίγο λίγο τον υπόλοιπο ζεματιστό ζωμό, ώσπου να μην υπάρχουν καθόλου σβώλοι.
Προσθέτουμε το ντεμπιγιέ στο φαγητό μαζί με το παστό λεμόνι ανακατεύοντας καλά και σιγοψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Ελέγχουμε για αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται. Σεβίρουμε ζεστό, χλιαρό ή και κρύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'