Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το ανασκολοπισμένο κοτόπουλο έγινε μούρλια

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςκοτόπουλο, κάρβουνα, φούρνος, μπίρα

 «Τζώρτζη, θα βοηθήσεις στο ψήσιμο;» ρώτησε η Δάφνη τον άντρα μου, ο οποίος εκτός από τη μπύρα και το ποδόσφαιρο σιχαίνεται και το ψήσιμο, τα κάρβουνα κι όλη αυτή τη διαδικασία. Πόσο μάλλον όταν θα πρέπει να στέκεται πάνω από μια ψησταριά,  μέσα στην τσίκνα, για καμιά ώρα τουλάχιστον, στους σαράντα βαθμούς της αυγουστιάτικης Σύμης. Όμως, αφενός στη Δάφνη έχει αδυναμία και δεν θέλει να της χαλάει κανένα χατίρι, αφετέρου ήθελε να συμπαρασταθεί στον φίλο του τον Γιάννη που, ως οικοδεσπότης, θα έπρεπε να παίξει το ρόλο του βασικού ψήστη. Έτσι, υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει. Όταν όμως η φίλη μας του είπε: «Έχω, μάλιστα, μια τέλεια συνταγή για να ψήσουμε ολόκληρα κοτόπουλα στην ψησταριά, τα οποία στέκονται πάνω σε ένα κουτί μπύρας» ο Τζώρτζης αντιστάθηκε σθεναρά. «Θα χρειαστεί να κουβαλήσουμε ένα βουνό από κάρβουνα και να περιμένουμε εκατό ώρες για να φάμε. Γιατί δεν δοκιμάζουμε τον φούρνο;». Όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, είχε δίκιο. Τα ανασκολοπισμένα με ένα κουτί μπύρας κοτόπουλα ψήθηκαν θαυμάσια. Και μάλιστα, επειδή στήνονται όρθια, χώρεσαν στο φούρνο και τα τρία μαζί. Έκτοτε έχω φτιάξει πολλές φορές κοτόπουλο με αυτό τον τρόπο. Ποτέ όμως στα κάρβουνα. Στον φούρνο, στον αέρα, στους 180°C,  ένα κοτόπουλο γύρω στο 1½  κιλό χρειάζεται μία περίπου ώρα.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1½ κιλό
  • μείγμα πικάντικο για κοτόπουλο
  • πιπέρι καγιέν
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κουτάκι μπύρα

Πλένουμε καλά κάτω από τη βρύση το κοτόπουλο μέσα-έξω. Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μείγμα για κοτόπουλο με το πιπέρι καγιέν και το αλάτι. Τρίβουμε με το μείγμα την επιφάνεια και το εσωτερικό του κοτόπουλου. Ανοίγουμε ένα κουτάκι μπύρα, πίνουμε το 1/3 και στο υπόλοιπο βάζουμε μέσα διάφορα μυρωδικά.

Εγώ έβαλα, δυόσμο, λεμονοθύμαρο, ρίγανη και θυμάρι, όλα φρέσκα από τη βεράντα μου.

Στη συνέχεια, στήνουμε το κοτόπουλο όρθιο πάνω στο κουτάκι της μπύρας και το βάζουμε στον φούρνο, στον αέρα, στους 180°C.

Μετά από μία ώρα περίπου το κοτοπουλάκι μας είναι έτοιμο.

Για τους γνωστούς λόγους και εν όψει καλοκαιριού, το συνόδευσα με σαλάτα. Προσφέρεται, βέβαια, θαυμάσια με ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'