Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψωμί ζέας στο σπίτι μου

της Αντιγόνης Παφίλη Συνταγέςζέα, γλουτένη, ψωμί

Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες είναι οι φορές που είχα ακούσει σε συζητήσεις το πόσο εύκολο είναι να κάνεις ψωμί στο σπίτι και πόσες επίσης είναι οι φορές που είχα σκεφτεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνω και αυτό μόνη μου! Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί φούρνοι, μόνο στη γειτονιά μου, σε μια ακτίνα 200 μέτρων.

Photo: victoriagabrielle@Flickr
Photo: victoriagabrielle@Flickr

Όμως αυτή τη φορά βρήκα τον λόγο που έψαχνα για να το κάνω. Μια τυχαία συνάντηση με μια φίλη που είχα χρόνια να τη δω και τελικά «ο χρόνος είχε περάσει από πάνω μας». Πέρασε μια δύσκολη αρρώστια, όπως μου είπε. Όμως αυτό της άλλαξε όλες τις συνήθειες μιας ζωής. Ο γιατρός ήταν ξεκάθαρος: «κομμένη η γλουτένη για σένα. Ψωμί και ζυμαρικά μόνο από αλεύρι ζέας.» Κι έτσι άρχισα να το ψάχνω. Τι είναι η ζέα; Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Θυμήθηκα και στον Όμηρο ακόμη, φιλόλογος γαρ, οι αναφορές δεν ήταν σε σιτάρι, αλλά σε «ζέα» κι εμείς ως μαθητές το μεταφράζαμε ως σιτάρι! Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στη λακωνική πεδιάδα «πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν».

Η ζέα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τη διατροφή μας το 1928, όπου η καλλιέργειά  της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως στην Ελλάδα. Η λέξη ζειά, ζέα, εξαφανίστηκε ακόμα και από τα λεξικά κι έτσι η ζέα υποβιβάστηκε σε ζωοτροφή. Οι νεότεροι επιστήμονες λοιπόν την ανακάλυψαν εκ νέου. Και πώς αλλιώς, αφού η ζέα είναι δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Είναι σημαντική όχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει, αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται ο μαγνήτης της ζωής και, το πιο σημαντικό, καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου.

Στους πάγκους της λαϊκής, εκεί δίπλα στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς το βρήκα. Και έκανα μια δική μου συνταγή - παραλλαγή, η οποία έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη θέρμη, μπορώ να πω. Το ψωμί είναι πιο νόστιμο απ’ όλα όσα έχεις δοκιμάσει και σε προκαλώ γι’ αυτό.

Υλικά

  • 500 γραμ. αλεύρι ζέας
  • 1 γιαουρτάκι 2%
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
  • λιναρόσπορος (επίσης από τον πάγκο της λαϊκής ή και γλυκάνισος)
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το περισσότερο αλεύρι με μια πρέζα αλάτι και άλλη τόση ζάχαρη, τη σόδα, το λιναρόσπορο και το λάδι. Ανακατεύουμε το γιαουρτάκι με χλιαρό νερό μέχρι να γίνει σαν πολτός και σιγά - σιγά τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε όσο αλεύρι και γιαούρτι χρειάζεται για να γίνει το ζυμαράκι μας ομοιόμορφο, ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας. Και του δίνουμε όποιο σχήμα μας αρέσει (Όλες οι καλλιτεχνικές προτάσεις δεκτές).

Προθερμαίνουμε για λίγο τον φούρνο στους 180 βαθμούς και το βάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ- ταψί για να ψηθεί ακριβώς 50 λεπτά. Δεν χρειάζεται ούτε να αφήσουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί», ούτε τίποτα!

Και είναι έτοιμο. Το πιο νόστιμο και υγιεινό ψωμάκι που δεν σε φουσκώνει. Ιδανικό και για πρωινό και για μεσημεριανό - δοκιμάστε το!

(Χώρια την περηφάνια που νιώθεις έχοντας φτιάξει ένα πλήρες γεύμα... ακόμη και το ψωμί)

[Η Αντιγόνη Παφίλη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε σε πολυκατοικία στο Νέο Ηράκλειο. Έπαιζε στην πυλωτή και στην πλατεία της Αγίας Τριάδας σχοινάκι, αγαλματάκια ακούνητα και άλλα πολλά της γενιάς της. Πέρασαν τα χρόνια, σπούδασε Φιλοσοφική στην Πάτρα αλλά ήθελε να γίνει δημοσιογράφος και το σπούδασε κι αυτό... ή ήθελε απλά να γράφει. Ακόμη το ψάχνει!  "Εδώ και ένα χρόνο διαχειρίζεται τη δική της σελίδα, που αφορά σε ότι ωραίο γίνεται στην πόλη. Ζει με τον Νίκο της, τον Φώντα τους και τον Νούλη τους (γνωστός και ως Ντα Βίντσι) στο κέντρο.

Αν θέλετε φιλίες:
Facebook page: Antigoni Pafili
Αν θέλετε να την διαβάσετε: themachine.gr]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'